Rijbewijs D – Bus

Wil je graag een bus besturen, maar heb je het bus rijbewijs nog niet in bezit? Bij Paul Lam in Nijmegen ben je dan aan het juiste adres. Wij hebben gespecialiseerde instructeurs die jou helpen met het halen van het rijbewijs bus. Onze rijlessen voor de bus starten vanaf onze verkeersschool. Hiermee zorgen we ervoor dat de lestijd van een bus rijles zo effectief mogelijk benut wordt.

Wanneer je belangstelling hebt voor personenvervoer met een bus voor meer dan 8 personen (exclusief de bestuurder), dan wordt er gelest met een BOVA touringcar met 370pk DAF handgeschakelde motor.

Hoe kan ik mijn bus rijbewijs behalen?

Voor het behalen van rijbewijs D dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen die we hieronder voor je hebben opgesomd:

Leeftijdseisen

 • Je dient minimaal 24 jaar te zijn voor het kunnen aanvragen van het Rijbewijs D zonder code 95
 • Je dient minimaal 18 jaar te zijn voor het kunnen aanvragen van het Rijbewijs D met code 95.

Rijbewijs B en gezondheidsverklaring

Wanneer je het rijbewijs voor de bus wilt behalen moet je in het bezit zijn van rijbewijs B. Daarbij moet je ook een gezondheidsverklaring indienen wanneer je een plek wilt reserveren voor het praktijkexamen. Dit houdt in dat je medisch gekeurd moet zijn door een bedrijfsarts of een certificeerde arbodienst. Vind hier meer informatie over de gezondheidsverklaring.

Af te leggen examens

Om het rijbewijs te kunnen behalen zonder code 95, dien je ten minste drie examens te behalen. Het gaat hierbij om twee theorie examens en 1 praktijk examen. Hierbij is het van belang dat het praktijkexamen mag worden afgelegd zodra je geslaagd bent voor beide theorie examens.

 • Examen Bus rijbewijs – theorie deel 1: Verkeer en Techniek (RV1)
 • Examen Bus rijbewijs – theorie deel 2: administratie (R2D)
 • Examen Bus rijbewijs – praktijk (D)

Vind meer informatie over het rijbewijs D met Code 95 op de website van het CBR.

Wil je graag in één keer slagen voor je theorie delen? Volg dan een theorie cursus bij ons, zodat je goed voorbereid wordt op de bus rijbewijs theorie examens. Verderop deze pagina vind je hier meer informatie over.

Beroepschauffeur? Extra examens en Code 95 nodig!

Wanneer je als buschauffeur aan de slag wilt, moet je een aantal extra examens behalen. We hebben voor het gemak een lijstje gemaakt welke examens je moet behalen om te starten met een mooie carrière als buschauffeur.

 • Examen Bus rijbewijs – theorie deel 1: Verkeer en Techniek (RV1)
 • Examen Bus rijbewijs met code 95 – theorie deel 2: administratie (V2D)
 • Examen Bus rijbewijs met code 95 – theorie deel 3: administratie cases (V3D)
 • Vakbekwaamheid D1/D Praktische toets (VPTD1/VPTD)
 • Vakbekwaamheid D Toets besloten terrein (VPBD)
 • Examen Bus rijbewijs – praktijk (D)

Vind meer informatie over het rijbewijs D met Code 95 op de website van het CBR.

Het kan zijn dat er vrijstellingen toepasbaar zijn in jouw situatie. Je vind op de website van het CBR meer informatie over de mogelijke vrijstellingen. Wij bieden ook cursussen aan voor Code 95. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Pakketten

Zeer goede ervaring. Weten echt waar ze over praten.

Zeer goede ervaring. Weten echt waar ze over praten. En hebben goed opgeleide instructuers
- Gassel - 25 maart 2023

Super rijschool!

Geen enkele slechte ervaringen met deze rijschool. Hele aardige rij-instructeurs die duidelijke uitleg geven. Ik heb vandaag mijn motorrijbewijs in 1 poging gehaald!
- Nijmegen - 16 maart 2023

TOP

Goede uitleg, goede instructies en goed materiaal
- Nijmegen - 15 februari 2023

bijzonder leerzaam en positief

Zeer prettig om de lessen te hebben mogen volgen voor het BE examen. Een zeer fijn familiebedrijf met een professionele houding, goede communicatie, goede lessen en goede begeleiding. Niet voor niets al een geruime tijd een begrip in de regio. [...]
- Nijmegen - 14 februari 2023

Fijne en duidelijke lessen!

Ze nemen echt de tijd voor je en geven je duidelijke instructies en tips! Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om bij Paul Lam mijn motorrijbewijs te halen. Zeker een aanrader!
- Millingen aan de Rijn - 7 februari 2023

Onze compactopleiding is geheel afgestemd op de eisen van het praktijkexamen.

Theorie cursussen

Voor het behalen van je rijbewijs waarmee je een bus mag besturen dien je ook twee theorie cursussen succesvol af te leggen: Theorie deel 1 – verkeer en techniek (RV1) en theorie deel 2 – administratie (R2D). Bij beide examens zal je jezelf goed moeten voorbereiden. Om je te helpen met het voorbereiden voor deze examens bieden wij diverse theorie cursussen aan. Bij deze cursussen wordt de leerstof duidelijk uitgelegd, veelvoorkomende situaties en vragen behandeld. Mocht je meer informatie over een van de cursussen willen, neem dan contact met ons op door te klikken op de link onder elk pakket.

Losse Tarieven Prijs
Rijles (per uur) € 88,00
Aanvraag praktijkexamen + examen rijden € 464,00
Aanvraag examen RV1 € 93,00
Aanvraag examen V2D € 93,00
Aanvraag examen V3D € 93,00
Theorie cursus RV1 € 430,00
Theorie cursus V2D (Alleen online) € 160,00

*Gespreide betaling mogelijk.